حفظ حریم خصوصی و جلوگیری از دید بیرونی یکی از مهمترین دلایل استفاده از پرده‌ها بوده و هست. حتی در مواردی ممکن است تنها دلیل نصب یک پرده همین موضوع باشد. مانند پرده‌هایی که پشت درب ورودی خانه‌ها نصب می‌شود. این ویژگی پرده‌ها باعث شده است که در ادبیات نیز پرده نماد یا استعاره‌ای از اختفا و پنهان کاری باشد. بد نیست به یکی ناب‌ترین بیت‌های حافظ اشاره کنیم:

مصلحت نیست که از پرده برون افتد راز

ور نه در مجلس رندان خبری نیست که نیست

کارایی پرده‌های مختلف در مسدود کردن دید بیرونی، بسته به جنس پارچه‌های آنها، با یکدیگر متفاوت است. پرده‌های مخمل، کتان یا هازان بیشترین پوشش و پرده‌های توری کمترین پوشش دید را دارند. البته معمولاً پرد‌ه‌ها را با آستری پرده نصب می‌کنند که همین کار نیز انسداد دید بیرونی را دو چندان می‌کند.

 

جلوگیری دید با پرده زبرا، شید و دومکانیزم

جلوگیری دید با پرده زبرا، شید و دومکانیزم

پرده‌های مدرن مانند پرده زبرا، شید و دو مکانیزم نیز عملکرد مطلوبی برای جلوگیری از دید بیرونی دارند. زبرا و دو مکانیزم اساساً دو لایه بوده و همین امر جلوگیری از دید را تضمین می‌کند. بعلاوه، جنس پارچه‌ی این پرده‌ها از مواد پی وی سی (PVC) است که ضخامت و پوشش لازم را تامین می‌کند. حتی اگر دو لایه‌ی زبرا و دو مکانیزم را توری در نظر بگیریم، باز هم راه دید بیرونی مسدود می‌شود. این موضوع یک دلیل فیزیکی ساده دارد. به این صورت که لایه‌های پرده با چند سانتی متر فاصله از یکدیگر قرار گرفته و همین فاصله خود باعث شکست نور و همپوشانی لازم لایه‌ها روی یکدیگر می‌شود.

در مورد پرده شید نیز که معمولاً یک لایه استفاده می‌شود، می‌توان نسبت به کارایی آن در جلوگیری از دید اطمینان داشت. چرا که جنس پارچه‌ی این مدل پرده نیز مانند دو پرده‌ی قبلی از موادی ساخته شده است که بتواند از ورود نور و طبعاً دید بیرونی جلوگیری کند. بد نیست بدانید که یک مدل از پرده‌ی شید وجود دارد که پارچه‌ی آن به طور کامل نور را جذب می‌کند. این مدل با نام پرده‌ بلک اوت (Black Out) یا پرده‌ی ضد نور شهرت دارد.

 

جلوگیری دید با پرده مخمل

جلوگیری دید با پرده مخمل

پرده مخمل را می‌توان دارای ضخیم‌ترین پارچه پرده‌ای دانست. همان طور که می‌دانید، تار و پود  این این پارچه به دلیل پافت خاص و وجود کرک‌های بسیار ریز روی آن، کاملاً در هم تنیده و بدون منفذ است. همین امر ضخامت و کارآیی پرده‌های مخمل را در پی داشته و این پرده را تبدیل به یک عایق کارآمد برای نور و در نتیجه دید بیرونی می‌سازد.

پرده‌های مخملی برای بستن راه نفوذ دید نیازی به آستر ندارند. علاوه بر این، مخمل می‌تواند به عنوان عایق گرمایی عمل کرده و تا حد زیادی از هدر رفتن گرمای داخل ساختمان از طریق پنجره‌ها جلوگیری کند.

 

جلوگیری دید با پرده هازان

جلوگیری دید با پرده هازان

پرده‌های هازان با استفاده از پارچه‌های کتان پرده‌ای ساخته می‌شوند. جنس پارچه‌ی کتان نیز مانند مخمل، ضخیم بوده و کارایی مطلوبی در قبال عبور نور (تا حدود ۷۰ در صد) دارد. در واقع، ضخامت الیاف کتان و همچنین در هم تنیدگی تار و پود آن، مسدود شدن دید بیرونی را کاملاً تضمین می‌کند. پرده هازان در دو حالت بدون آستر و همراه با آستر قابل نصب است. گرچه جنس پارچه‌ی کتان امکان دید را مسدود می‌کند اما وجود آستر این امر را دو چندان کرده و در زمان‌هایی که پرده هازان کنار زده شود، آستری آن می‌تواند وظیفه‌ی جلوگیری از دید بیرونی را به عهده بگیرد.

 

عملکرد سایر پرده‌ها از نظر میزان جلوگیری از دید بیرونی

عملکرد سایر پرده‌ها از نظر میزان جلوگیری از دید بیرونی

در یک دسته بندی کلی می توان این پرده‌ها را بسته‌ترین پرده‌ها دانست. اغلب این پرده‌ها حتی سایه اشیایی که روی آنها بیافتد به بیرون انتقال نمی‌دهند:

پرده مخمل، پرده کتان، پرده هازان، پرده گونی بافت و پرده ساتن.

پرده‌های زیر از این نظر در درجه‌ی پایین‌تری قرار می‌گیرند. البته این بدان معنا نیست که این پرده‌ها جلوی دید را نمی‌گیرند، بلکه می‌توان این طور گفت که اگر کسی از بیرون صورت خود را به پنجره بچسباند ممکن است بتواند تا حدی امکان دیدن فضای داخلی را داشته باشد:

پرده گیپور، توری و دانتل، پرده کرکره‌ای و پرده لوردراپه.