در سال‌های اخیر و همزمان با رشد شهرنشینی و آپارتمان نشینی، نیاز به تولید پرده‌هایی متناسب‌تر با شرایط شهرنشینی، از قبیل سرعت در آماده شدن، هزینه‌ی پایین‌تر، امکان نصب و جابجایی راحت برای اجاره نشین‌ها و نیز تناسب با ترند‌های مدرن طراحی دکوراسیون باعث طراحی و تولید مدل‌های جدید و متنوعی از پرده‌های مدرن شده است که از برخی جنبه‌ها با پرده‌های کلاسیک یا سنتی متفاوت هستند. یکی از مهم‌ترین این تفاوت‌ها امکان کنترل نور ورودی بدون کنار زدن پرده است.

پرده‌های زبرا، شِید و دوبل از معروف‌ترین پرده‌های مدرن به شمار می‌آیند. یک ویژگی اصلی مشترک در اغلب مدل‌های این پرده‌ها وجود دارد، یعنی همگی دارای نوعی مکانیزم مشابه برای باز و بسته کردن و تنظیم نور هستند. این مکانیزم معمولاً به گونه‌ای طراحی شده است که بتوان به راحتی و سرعت پرده را برای حالات مختلف نوردهی تنظیم کند. البته مدل‌های دیگری از پرده‌های مدرن نیز وجود دارند که دارای مکانیزم خاصی نیستند، مانند پرده هازان (یا کتان).

در ادامه پرده‌های مختلف به شما عزیزان معرفی شده و ویژگی‌های هر کدام را ذکر می‌شود.

 

چه پرده ای مدرن محسوب می‌شود؟

چه پرده ای مدرن محسوب می‌شود؟

از یک دیدگاه نانوشته، به هر محصولی که دارای طرح و رنگ ساده باشد، مدرن گفته می‌شود. این تا حدی می‌تواند درست باشد اما نمی‌تواند تعریف جامعی باشد. چرا که روند مدرن شدن محصولی مانند پرده تنها در جهت ساده‌تر شدن نبوده است. برای نمونه پرده‌ی ورتیلان را در نظر بگیرید. درست است که اغلب طراحی‌های مدرن دکوراسیون به سمت مینیمالیزم ظاهری حرکت کرده است، اما اتفاقاً پیچیده‌تر شدن مکانیزم‌ها باعث سادگی در استفاده از محصولاتی مانند پرده‌های مدرن شده است. برای مشاهده قیمت پردهای ساده و شیک پذیرایی کلیک کنید.

یک جنبه‌ی دیگر تفاوت پرده‌های مدرن با پرده‌های سنتی آزادی بی حد و حصر در انتخاب رنگ و طرح پرده‌ها است. در پرده‌های کلاسیک به طور سنتی تنها از چند طیف رنگی استفاده می‌شد، آن‌هم با کمترین امکان استفاده از رنگ‌های تیره. اما در پرده‌های مدرن هیچ قید و بندی در رنگ وجود ندارد؛ تمام رنگ‌ها از سفیدترین تا سیاه‌ترین را می‌توان در پرده‌های زبرا، شید و غیره پیدا کرد. این تنوع و ظاهر متفاوت باعث تناسب بیشتر پرده‌های جدید با سبک‌های مدرن دکوراسیون می‌شود.

تفاوت دیگر پرده‌های مدرن با پرده‌های قدیمی‌تر، تناسب بیشتر آنها با محیط‌های گوناگون و کاربری‌های متفاوتی است که در زندگی مدرن وجود دارند. برای مثال پرده‌ی بلک اوت را در نظر بگیرید که می‌تواند تمام نور ورودی را جذب و فضایی کاملاً تاریک ایجاد کند. از نظر نوع فضای کاربری، در پرده‌های مدرن ده‌ها مدل مناسب برای محیط‌های کاری و اداری وجود دارد که نمی‌توان در پرده‌های سنتی یافت. موضوع دیگر، راحتی شستشو، نصب و جابجایی پرده‌ها است که برای آپارتمان نشین‌ها و اجاره نشین‌ها یک امتیاز بزرگ محسوب می‌شود.

به طور کلی معروف‌ترین و پرطرفدارترین پرده‌هایی که در دسته‌ی مدرن طبقه بندی می‌شوند عبارت‌اند از:

پرده زبرا، پرده شِید، پرده دو مکانیزم یا دوبل، پرده زبرای سیلوئت، پرده‌های کرکره‌ای و لوردرراپه و پرده ورتیلاین (DK) از پرده‌های دارای مکانیزم، و پرده‌های هازان و گونی بافت از پرده‌های پارچه‌ای.

در ادامه ویژگی‌های خاص انواع این مدل‌ها را به اختصار شرح می‌دهیم.

 

انواع پرده‌های مدرن دارای مکانیزم

انواع پرده‌های مدرن دارای مکانیزم

هر یک از مدل‌هایی که به عنوان پرده مدرن از آنها نام برده شد دارای ویژگی‌های مشترک و خاص خود هستند. در ادامه به اختصار خصوصیات هر یک از این پرده‌ها ارائه می‌شود:

  • پرده زبرا: این مدل پرده را می‌توان معروف‌ترین و پرطرفدارترین پرده‌ی مدرن به شمار آورد. ساختار پرده زبرا  از دولایه پارچه مخصوص ساخته می شود که هر لایه دارای راه‌هایی افقی از جنس توری و پارچه‌ای (یک در میان) است. چرخش این لایه‌ها روی یکدیگر و حالت قرار گیری راه‌های پرده باعث ایجاد چند حالت نوردهی می‌شود. پرده زبرا با تنوع مدل، طراحی و رنگ‌های زیاد برای استفاده در اغلب محیط‌های خانگی و اداری مناسب است. زیبایی، نصب آسان، قیمت‌های مناسب و همچنین آماده شدن سریع پرده زبرا، آن را یک گزینه‌ی عالی برای خانه‌ها و دفاتر کاری مدرن می‌کند. تکرر استفاده از این پرده در اماکن اداری و رسمی باعث شده است که بسیاری از آن به عنوان پرده اداری یاد کنند. امکان سفارش پرده زبرای برقی با ریموت کنترل نیز موجود است.
  • پرده شِید (Shade): این مدل را می‌توان ساده‌ترین پرده‌ی مدرن به شمار آورد. پرده شید از یک لایه پارچه‌ی مخصوص و یک دست تشکیل می‌شود که به راحتی و به صورت رولی به بالا و پایین حرکت می‌کند. به همین دلیل به این مدل، پرده رولی نیز می‌گویند. قیمت ارزانتر پرده شید نسبت به سایر پرده‌های مدرن و همچنین سادگی و نصب آسان آن دلایل خوبی برای پرمصرف شدن پرده شید در خانه‌ها، هتل‌ها، ادارات و شرکت‌ها هستند. این نوع پرده نیز دارای طرح و رنگ‌های متنوع است. یک مزیت مهم پرده شید، امکان چاپ طرح و لوگوی هتل یا سازمان روی آن است. مانند پرده‌ی زبرا امکان سفارش پرده شید همراه با ریموت کنترل وجود دارد.
  • پرده بلک اوت (Black Out): یک مدل از پرده شید وجود دارد که با جذب کامل نور می‌تواند فضایی کاملاً تاریک ایجاد کند. این مدل با نام پرده ضد نور نیز شناخته می‌شود. استفاده از این پرده‌های جدید در اتاق خواب‌ها و فضاهای کاری‌ای که نیاز به تاریکی دارند - مانند آتلیه عکاسی - بسیار مرسوم شده است.
  • پرده دو مکانیزم: این مدل در ایران با اسامی پرده دوبل، دو گیربکس و پرده شب و روز هم شناخته می‌شود. پرده دوبل از جدیدترین مدل‌ها در میان پرده‌های مدرن بوده و در ایران نیز به سرعت محبوب شده است.  این مدل که از دو لایه پرده‌ی شید تشکیل شده است، زیبایی پرده‌های زبرا و کارآیی پرده‌های شید در تنظیم نور را همزمان در خود دارد. لایه ی زیرین از نوع شید ساده است که می‌توان با بالا یا پایین بردن آن نور ورودی به محیط را تنظیم کرد. به این لایه آستری دوبل هم می‌گویند. لایه رویی معمولاً از جنس توری و می‌تواند دارای طرح باشد. با حرکت راحت این لایه ها علاوه بر تنظیم نور ورودی، جلوه ای زیبا به محیط می‌بخشد. از طرفی همین ساختار دولایه در این مدل، می‌تواند عایقی بسیار مناسب برای گرما و سرما باشد. حالات نوردهی پرده دبل آن را برای نصب در اماکن مختلف مانند اتاق خواب و پذیرایی محبوب کرده است. نصب پرده دو مکانیزم بسیار ساده بوده و برخلاف پرده های سنتی بسیار راحت‌تر و روان‌تر باز و بسته می‌شود، بخصوص اگر از پرده دو مکانیزم برقی دارای ریموت کنترل استفاده شود.
  • پرده سیلوئت زبرا: این مدل یکی از جدیدترین پرده‌های مدرن و دارای مکانیزم محسوب می‌شود. پرده سیلوئت از دو لایه موازی پارچه‌ی نازک توری یا حریر ساخته شده و در فضای بین این دو لایه نوارهایی عمود بر آنها و با فواصل یکسان به گونه‌ای دوخته می‌شود که با کشیدن باتومی (یا زنجیر) و حرکت لایه‌های رویه، نوارها بتوانند حالات عمود، زاویه دار یا مماس با توری ایجاد کنند. از آنجا که این نوارها از پارچه‌های ضخیم‌تر انتخاب می‌شوند، اندازه‌ی زاویه‌ای که با رویه ایجاد می‌کنند میزان نور ورودی را تعیین می‌کند. سیلوئت را می‌توان یک پرده‌ی کرکره‌ای پارچه‌ای و محصور در یک زبرا تصور کرد. این مدل پرده زبرا ظاهری لطیف اما مدرن به فضای ویلا بخشیده و می‌تواند احساساتی نظیر وجود نظم را به محیط القاء کند. وجود لایه سوم باعث کنترل بیشتر بر میزان نور ورودی و حریم خصوصی شده و تاثیر بسزایی بر جلوگیری از هدر رفتن گرما دارد.
  •  پرده ورتیلان؛ یا پرده DK (دیکِی) نوعی پرده‌ی بسیار جدید در دسته‌ی پرده‌های مدرن است که شباهت زیادی به هر دو پرده زبرا و پرده لوردراپه دارد. پرده ورتیلان با آویزان کردن برش‌هایی بلند از پارچه کنار یکدیگر ساخته می‌شود. این نوار‌های پارچه‌ای به صورت نیم دایره‌ای کنار هم قرار گرفته و قابلیت چرخش و روی هم قرار گرفتن دارند. وقتی نوار‌ها ۹۰ درجه چرخیده و به طور کامل روی یکدیگر قرار می‌گیرند پرده کاملاً بسته و کمترین نور را عبور می‌دهد و هنگام که از نسبت به هم موازی می‌ایستند، بیشترین میزان نور ممکن را از خود عبور می‌دهد. حالت وسط نیز سایه روشن ایجاد می‌کند. به خاطر وجود همین مکانیزم شب و روز، به پرده ورتیلان (DK) اصطلاحاً زبرای عمودی نیز می‌گویند. از طرفی حالت ایستادن عمودی نوار‌های تشکیل دهنده بسیار شبیه پرده لوردراپه است. نوارهای پارچه‌ای در پرده ورتیلان نسبت به یکدیگر مستقل بوده و می‌توان از میان آن‌ها رد شد. نصب این پرده دشوارتر از موارد قبلی‌ست و لازم است حتما توسط نصاب حرفه‌ای نصب شود.

علاوه بر مدل‌های فوق، چندین مدل جدید از پرده‌های کرکره‌ای و لوردراپه به بازار آماده است که می‌توان آنها را در دسته‌ی مدرن قرار داد؛ مانند پرده کرکره‌ای چوبی.

 

 

انواع پرده های مدرن پارچه ای

انواع پرده های مدرن پارچه ای

پرده‌های هازان (یا کتان)، پانچی، گونی بافت و مدل‌های جدیدی از مخمل را نیز می‌توان در دسته بندی پرده‌های مدرن در نظر گرفت. این پرده‌ها اغلب بسیار ساده بوده و شامل یک چوب پرده و دو تکه پارچه پرده‌ای هستند که پس از نصب به دو طرف باز می‌شوند.

تفاوت این مدل‌ها با اسلاف خود را می‌توان از زاویه‌ی تنوع فراوان در رنگ بندی، سادگی و پیش ساخته بودن آنها جستجو کرد.

 

پرده های جدید آماده

پرده های جدید آماده

اغلب پرده‌های مدرن به صورت پیش ساخته و در اندازه‌های استاندارد در بازار پرده وجود دارند. نصب پرده آماده پانچی، زبرا، شید، دو مکانیزم، هازان و پانچ بسیار راحت بوده و تنها کافی‌ست که به دیوار یا سقف پیچ شوند. تمام این پرده‌ها را می‌توان به سرعت از دیوار جدا کرده و تمیز کرد؛ برخی به صورت دستی و برخی با استفاده از ماشین لباس شویی. 

ناگفته پیداست که خرید، نصب و جابجاییِ این پرده‌های آماده تا چه حد با ویژگی‌های زندگی مدرن سازگار است.