منظور از پرده سنتی یا کلاسیک دقیقاً چیست؟ چه ویژگی‌هایی پرده‌های سنتی را از پرده‌های مدرن (یا غیر کلاسیک) متمایز می‌کند؟ پرده کلاسیک بهتر است یا مدرن؟ از این پرده‌ها کجا استفاده کنیم؟ چطور بهترین پرده کلاسیک را برای دکور خود انتخاب کنیم؟ در این مطلب سعی می‌کنیم به سوالاتی از این دست پاسخ دهیم.

هر چند که تعریف دقیق و مشخصی از کلمه‌های «سنتی یا کلاسیک» وجود ندارد که مورد قبول همگان باشد، اما با کمی اغماض می‌توان گفت به هر چیزی که مطابق با ساده‌ترین و بدیهی‌ترین تصوّری باشد که اغلب مردم در مورد مفهوم آن چیز دارند برچسب سنتی یا کلاسیک زده می‌شود. نزدیک‌ترین نمود این تعریف را می‌توان در نقاشی‌های کودکان یافت. وقتی از یک کودک بخواهید پنجره‌ای را با پرده نقاشی کند، چند درصد احتمال می‌دهید یک پرده‌ی زبرا یا پرده دی کی یا ورتیلاین بکشد!؟ احتمالاً اولین چیزی که به ذهن شما هم می‌رسد همان دو تکه پارچه‌ی آویزانی است که از پایین با روبان جمع شده اند!

«پرده سنتی» برای اغلب افراد تداعی کننده‌ی پرده‌هایی مجلل و پر چین و تابی است که معمولاً با استفاده از پارچه‌های قدیمی و شناخته شده‌ای مانند پرده مخمل و پرده حریر دوخته می‌شوند. این پرده‌ها، بدون در نظر گرفتن تزئینات، غالباً دارای ساختاری یکسان هستند؛ همه با استفاده از گیره از چوب پرده آویزان می شوند، به یک یا دو طرف باز می‌شوند، معمولاً دو لایه بوده یا دارای نوعی از والان (ولو بسیار ساده) هستند. در واقع، در یک توافق نانوشته به طور کلی به این مدل‌های پرده، پرده‌ي سنتی یا کلاسیک گفته می‌شود: پرده‌های مخمل، کتان، حریر، توری و حتی ابریشم که به روش سنتی دوخته می‌شوند. این پرده‌ها اغلب دارای تزئینات و والان هستند. پرده سلطنتی، پرده رومن و پرده والان از معروف‌ترین پرده‌های کلاسیک هستند.

اگر چه اغلب پرده‌های سنتی پرتکلف و گران‌تر از سایر پرده‌ها هستند اما در میان پرده‌های کلاسیک هم مدل های ساده وجود دارد و هم مدل های لاکچری. قیمت این پرده‌ها نیز بر همین اساس و با توجه به نوع جنس و میزان تزئینات آنها تعیین می‌گردد.

یک ویژگی ممتاز انواع پرده‌ی کلاسیک آن است که هیچ گاه از مد نمی‌افتند، به طوری که هر زمان و در تمام فرهنگ‌ها محبوب بوده و هستند. در ایران نیز پرده‌های سلطنتی و سایر مدل‌های دیگر پرده سنتی طرفداران بسیاری دارد.

 

پرده های سنتی اصالت را در خانه حفظ می‌کنند

پرده های سنتی اصالت را در خانه حفظ می‌کنند

استفاده از پرده سنتی یا کلاسیک در خانه علاوه بر ایجاد فضایی لوکس باعث حفظ اصالت دکوراسیون خواهد شد. دلیل اهمیت این موضوع برای افراد مختلف را باید در چیزی فراتر از روش های چیدمان دکور یا مانند آن جستجو کرد. در حقیقت، میل انسان به احساس اصالت و اتصال به گذشته موضوعی فرهنگی - اجتماعی است که بحث آن خارج از این مطلب است. اما اگر از کسانی هستید که اتصال به ریشه‌ها و خوبی‌های گذشته را خوشایند می‌دانید و می‌خواهید به دکوراسیون خانه یا محل کار خود هویت و شخصیتی با صلابت و فاخر ببخشید، پرده‌های سنتی کاملاً در این مسیر قرار دارند. البته توجه داشته باشید که اگر چه پرده‌ها تاثیر فراوانی بر حال و هوای محیط دارند، اما برای دستیابی به حال و هوای مورد نیاز خود باید به هماهنگی و نقش سایر عناصر دیگر دکوراسیون را در ترکیب با یکدیگر نیز توجه شود.

 

پرده کلاسیک یا پرده مدرن؟

پرده کلاسیک یا پرده مدرن؟

انتخاب سبک دکوراسیون و پرده امری‌ست که در درجه‌ی اول به علایق و سلیقه‌ی شما بستگی دارد. مواردی نیز وجود دارد که وجود یک سبک خاص از مبلمان و سایر عناصر ایجاب می‌کند که پرده نیز از همان سبک سفارش داده شود.

بسیاری از پرده‌های سنتی جدید با اندکی تغییرات شمایلی مدرن‌تر به خود گرفته و می‌توان آنها را نیز در یک دکور مدرن استفاده کرد. مثلاً حذف یا تغییر در نوع والان پرده‌ها تا حد زیادی می‌تواند حالت آن را عوض کند. یکی از این مدل‌های پرده که با هر دو سبک کلاسیک و مدرن هماهنگی دارد پرده‌ هازان یا پرده کتان است. این پرده با تنوع فراوان در طرح و رنگ و همچنین ساختار ساده‌ی خود می‌تواند با هر سبک دیزاین دکوراسیون هماهنگی داشته باشد. پرد‌های گونی بافت، حریر و ساتن نیز از این قابلیت بهره می‌برند.

 

از پرده های سنتی کجا استفاده کنیم؟

از پرده های سنتی کجا استفاده کنیم؟

معمولاً از پرده‌های سنتی با جنس‌های سنگین مانند مخمل و تزئینات پر زرق و برق مانند پرده‌های سلطنتی روی پنجره‌های بزرگ استفاده می‌شود. بلندی پنجره و سنگینی پرده در کنار هم نمایی فاخر و چشمگیر ایجاد می‌کند. از این نوع پرده‌های کلاسیک بیشتر در فضاهای پذیرایی و تشریفاتی استفاده می‌شود. اتاق پذیرایی و مهمانخانه در منازل، لابی‌ها و سالن‌های تشریفاتی هتل‌ها، رستوران‌های لوکس و همچنین اتاق‌های کنفرانس و تشریفاتی در محیط‌های اداری از مناسب‌ترین فضاها برای نصب پرده‌های سنتی و سلطنتی هستند.

به طور کلی هر چه پنجره بزرگتر باشد، پرده‌های سنتی فاخرتر به نظر خواهند رسید، اما برای پنجره‌های کوچکتر از متوسط نیز می‌توان از برخی مدل‌های پرده سنتی استفاده کرد و نتایج مثبت گرفت. در این موارد استفاده از جنس‌های سبک‌تر مانند کتان برای لایه‌ی رویی یا والان و آستری حریر یا ساتن برای لایه‌ی زیرین بیشتر توصیه می‌شود. بهتر است والان این پنجره‌ها از مدل‌های ساده‌تر و غیر رسمی‌تر انتخاب شود. نصب این گونه پرده‌های کلاسیک در پذیرایی‌های کوچک، اتاق خواب‌ها و نشیمن در خانه و همچنین اتاق هتل‌ها، رستوران و مانند آن بسیار مورد استقبال است.

 

چند نکته برای سفارش دوخت پرده‌های سنتی

چند نکته برای سفارش دوخت پرده‌های سنتی

علاوه بر ویژگی‌های محلی که می‌خواهید پرده نصب کنید، لازم است سبک و شرایط سایر عناصر دکوراسیون را نیز در نظر داشته باشید. همان‌قدر که پوشیدن کتانی سفید با تاکسیدو می‌تواند وصله‌ی ناجور باشد، استفاده از یک پرده‌ی سلطنتی در میان یک دکوراسیون مینیمالیستی با رنگ‌های خنثی نیز می‌تواند نا همگون و عجیب به نظر آید. البته این بدان معنا نیست که نمی‌توان از پرده‌های سنتی در هیچ یک از طراحی‌های دکوراسیون مدرن استفاده کرد. از قضا کم نیستند مدل‌هایی از این دسته پرده‌ها که به گونه‌ای طراحی شده اند که ضمن حفظ اصالت خود، تا حدی به سبک‌های مدرن دکوراسیون تنه می‌زنند.

برخی از مهم‌ترین اجزای دکوراسیون که لازم است هنگام انتخاب یک پرده‌ی سنتی در نظر بگیرید شامل این موارد می‌شوند:

  • نوع کاربری، اندازه‌ی فضا و همچنین ابعاد پنجره‌ها؛ قبلاً در این مورد صحبت کردیم.
  • رنگ دیوارها و طرح کاغذ دیواری (در صورت وجود) و همچنین تم رنگی غالب در کل دکور؛ بهتر از پرده‌ها را کمی تیره تر از رنگ قالب دکوراسیون و دیوار انتخاب کنید. لازم نیست پرده‌ها حتماً همرنگ دیوار یا رنگ غالب دکوراسیون باشند، بلکه استفاده از رنگ‌های مکمل می‌تواند نتایج درخشانی داشته باشد.
  • طرح، رنگ و سبک طراحی مبلمان؛ به طور کلی در یک دکوراسیون شلوغ می‌توان  با استفاده از پرده‌هایی با طرح خلوت ‌تر فصل را متعادل کرد. رنگ پرده‌های کلاسیک می‌تواند از طیف رنگ زمینه‌ی پارچه مبل ها یا مکمل آن باید. برای هماهنگی کردن رنگ‌ها لازم نیست همه چیز از یک رنگ باشد. در واقع تنها یک کوسن از رنگ پرده هم می‌تواند هماهنگی کافی ایجاد کند. برخی از طراحان در کنار مبلمان طرح دار از پرده‌هایی با طرح مشابه مبل استفاده می‌کنند. البته این کار نیازمند وسواس بیشتری است، چرا که اشتباه در ست پرده و مبل می‌تواند دکور را شلوغ و موجب عدم تمرکز شود. در این مورد حتی تفاوت اندازه‌ی طرح مبل و پرده هم می‌تواند تاثیرگذار باشد.
  • کفپوش‌ها و رنگ زمینه‌ی قالی‌ها؛ تکرار رنگ و طرح کفپوش و فرش روی پرده، فضا را بازتر از آنچه هست جلوه می‌دهد. در این مورد نیز، لازم است موارد مربوط به مبلمان را در نظر بگیرید. نکته‌ی مهم آن است که در یک دکور سنتی، تکرار بی‌رویه یک رنگ غالب از کف به مبل و سپس پرده می‌تواند موجب دلزدگی شود.

نکته‌ی دیگر که باید به آن توجه کنید این است که می‌خواهید نقطه‌ی کانونی اتاق یا سالن کجا باشد. در واقع پرده‌های کلاسیک، به ویژه پرده‌های بزرگ، خواسته یا ناخواسته و به راحتی می‌توانند تبدیل به مرکز توجه شوند. یک راه برای این کار استفاده از  رنگ‌هایی بسیار تیره تر از تم غالب است. به همین دلیل است که در سالن سینما یا نمایش یک پرده‌ی بزرگ و رنگی (معمولاً قرمز) روی سن قرار می‌گیرد.

مورد بعدی استفاده درست از اکسسوری، ابزار و یراق و تزئینات پرده است. اگر از پرده‌های لوکس و سلطنتی استفاده می‌کنید، لازم است توجه کافی به لوازم جانبی و دکوری پرده نیز داشته باشید.